Nájsť tú správnu kávu môže byť náročné. Nájsť tú správnu odrodu kávy môže byť náročné a pôvod kávy nie je to jediné, čo určuje jej chuť. Neváhajte vyskúšať nové chute, prípravy kávy a objavte úplne nový svet kávových zážitkov.
více v článku...
Káva – arabica alebo robusta?
Keď sa povie káva, jednou z najdôležitejších otázok je arabica alebo robusta? Ide o dva základné druhy kávy, pričom arabica sa ponúka ako 100 % zmes, zatiaľ čo robusta sa zvyčajne mieša s arabicou. Tým sa dosiahnu najlepšie vlastnosti. Arabica má vysokú kyslosť, t. j. aciditu. Zároveň má veľmi sladkú chuť. Naproti tomu robusta má mimoriadne horké, výrazné tóny, ale na druhej strane obsahuje až dvakrát viac kofeínu ako arabica.
Kvalitné kávové zrná
Nech už si vyberiete akýkoľvek druh a odrodu kávy, vašou prioritou by vždy mala byť kvalitná zrnková káva. Preto je dôležité poznať jej pôvod, spracovanie a spôsob praženia. Všetky tieto údaje vám môžu napovedať, ako bude káva chutiť. V ponuke je veľa rôznych možností – neváhajte ochutnať rôzne druhy a objavte niečo nové. Káva môže byť pôžitkom, nielen zdrojom ranného kofeínu.
Ristretto
Menej známym druhom kávy je ristretto. Jeho príprava je špecifická. Používa rovnaké množstvo kávy ako espresso, ale len polovičný objem vody. Extrakcia kávy je preto oveľa rýchlejšia a v ristrette sa prejavia len špecifické tóny kávy. Môžete si tak vychutnať nevšedný zážitok a spoznať kávu z iného uhla pohľadu. Táto káva je predovšetkým o kvalite, kvantita je druhoradá. Aj v malom objeme môžete cítiť veľa chuti.
Príprava kávy sa môže zdať ako kúzlo, ale so skúsenosťami si ju môžete doma pripraviť ako profesionál a naučiť sa, čo je pre vás to pravé.