Domáce zaváraniny sú napriek bohatej ponuke na pultoch obchodov stále vyhľadávanou pochúťkou. Niet sa čo čudovať. Tradičné recepty bez použitia konzervačných látok sú nielen chutné, ale aj zdravé. Ak si chcete zásoby na zimu pripraviť aj vy, ten správny výsledok vám pomôžu dosiahnuť aj nasledovné tipy.
Aké potreby na zaváranie si pripraviť?
Zavárané hrušky, černice, slivky, jablká, broskyne, uhorky, džem či kečup — aj vy máte osvedčené recepty, ktoré sa vo vašej rodine dedia z generácie na generáciu? Ak ste ich doteraz neskúšali pripraviť sami, pred tým, ako začnete, nezabudnite si nachystať všetko dôležité. Potrebovať budete predovšetkým zaváracie poháre, vhodné viečka a zavárací hrniec.
Zaváracie poháre
Poháre na zaváranie sú k dispozícii v rôznych veľkostiach. Na džemy, lekváry alebo detskú výživu budú vhodnejšie menšie poháre. Na kompóty môžete zvoliť zaváracie poháre s väčším objemom. Rozdiel je tiež v spôsobe zatvárania. Poháre na zaváranie bez závitu sa zatvárajú zatlačením pomocou zaváracej hlavy. Zaváracie poháre so závitom sa zatvárajú jednoduchšie, pričom však vyžadujú vynaloženie väčšej sily.
Zavárací hrniec na sterilizovanie
Poháre po naplnení a zatvorení bude potrebné sterilizovať. Výnimku tvoria niektoré zaváraniny, ktoré sa pripravujú tepelnou úpravou, napríklad, džemy. Na sterilizovanie budete potrebovať zavárací hrniec. Vybrať si môžete klasický hrniec na zaváranie, v ktorom je potrebné teplotu vody udržiavať pomocou nastavenia sily ohrevu na sporáku. K dispozícii sú tiež elektrické zaváracie hrnce, ktoré sa o kontrolu teploty postarajú za vás. Všetko stačí len nastaviť.
Dôležité tipy, ktoré vám zaručia úspech
Pri otváraní domácich zaváranín sa môže stať, že natrafíte na pokazený pohár. Aby ste sa tomu čo najviac vyhli, vhodné je dodržiavať niekoľko zásad:
- Čistota pohárov a viečok
Nedostatočné uzatvorenie viečka alebo nečistoty v pohári — výsledkom môže byť znehodnotenie celej zaváraniny. Aby ste nemuseli výsledok vašej práce vyhodiť, pred tým, ako začnete do pohárov vkladať ovocie alebo zeleninu, presvedčte sa, že sú naozaj čisté. V prípade potreby ich umyte pomocou horúcej vody.
Viečka, ktoré sú poškodené alebo na nich spozorujete hrdzu, vyhoďte. Aj viečka je najlepšie umyť a na odstránenie baktérií tiež vyvariť. Postup je jednoduchý. Viečka povaríte v hrnci s vodou približne 5 minút. Vodu je potrebné zliať a viečka nechať vychladnúť na čistej utierke.
Pred zatvorením pohárov ich vnútorný obvod pretrite tvrdým bezfarebným alkoholom. Pretrite aj poháre na celej ploche, ktorou sa budú dotýkať viečok.
- Ovocie a zeleninu vždy umyte
Pre spracovaním surovín je ich potrebné umyť. Prípadné nečistoty by totiž mohli zaváraninu znehodnotiť. Umyť by ste mali aj kuchynskú linku a stôl, na ktorých budete pracovať, aby sa do pohárov nedostali omrvinky z jedál. Tie by naštartovali nežiadúce procesy.
- Len kvalitné ovocie a zelenina
Do zaváranín patria len kvalitné kúsky, na ktorých sa nevyskytuje hniloba. Pokiaľ je to potrebné, mierne napadnutie môžete odstrániť. Výraznejšie napadnuté ovocie alebo zeleninu radšej vyhoďte. Ak máte prezreté ovocie, môžete z neho pripraviť džem.
- Kečup, džem a rôzne omáčky
Ak zavárate domáci rajčinový pretlak, kečup alebo džem, pred plnením pohárov ich bude potrebné pripraviť v samostatnom hrnci. Aj tu je dôležitá hygiena. Okrem čistoty hrnca myslite aj na to, aby ste na miešanie používali lej jednu varešku. Tú po premiešaní položte vždy na čistý tanierik. Na hygienu nezabúdajte ani počas ochutnávania. Lyžičku, ktorou chutnáte, by ste nemali dávať do celej várky. Radšej si trošku odoberte vareškou na tanierik.
Sterilizovanie v zaváracom hrnci
Každý recept má stanovenú dobu sterilizovania. To, spravidla, prebieha pri teplote 80 °C. Poháre položte na mriežku zaváracieho hrnca a zalejte vodou tak, aby bola hladina minimálne o 1 – 2 cm nad ich povrchom. Drobné ovocie postačí sterilizovať 15 minút. Ak zavárate tvrdšie ovocie alebo väčšie kusy, sterilizovať by ste mali 20 – 30 minút. Pozor na krehkosť skla po skončení sterilizovania. Poháre bude potrebné ochladzovať postupne.