Vonia, dá šmrnc polievke aj omáčke, je skvelé na zeleninu aj mäso, nahradí margaríny aj maslo. O čom, že je reč? O „ghíčku“, čistom maslovom tuku, ktorý si získava priazeň čoraz viac Čechov.
„Je jednou z najstarších superpotravín na svete. V súvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bolo dokonca považované za elixír života. Žiadnou novinkou ale nie je ani v našich krajoch. Naše babičky nemali chladničku, a tak prepúšťali maslo – čiže ghí, aby im dlhšie vydržalo. „Dnes je jeho veľký boom, pretože vedci potvrdzujú, že je to veľmi hodnotný a zdraviu prospešný tuk,“ vysvetľuje Andrea Speváková Dostálová zo spoločnosti České ghíčko. V starých kuchárskych knihách sa prepustené maslo používalo na vyprážanie, mastenie knedlí, kaší, zemiakov, do polievok a omáčok, na potieranie hydiny, pri pečení koláčov a buchiet. Počas posledných dvadsiatich rokov prišli na scénu margaríny a maslo bolo z chladničiek vyhnaných. Civilizačných chorôb však neubudlo, tak sa pomaly vraciame k tomu, čo pred rokmi fungovalo.
A ako táto potravina vzniká? Ghí (čiže prepustené maslo) sa získava z klasického kravského masla. Maslo sa potom musí dlho variť a pri ohrievaní sa postupne odparuje voda, až kým zmizne úplne. Následne sa všetko odfiltruje, precedí a máme čistý a zdravý maslový tuk. Stará indická medicína považuje ghí pre svoje účinky na zdravie za elixír života. A má na to rozhodne svoje dôvody.
5 dôvodov, prečo používať ghí:
- Zastane všetky tuky v teplej kuchyni: Ghí je ideálny nielen na varenie a pečenie, ale aj na vyprážanie. A natrieť ho môžeme aj len tak na chlieb.
- Neprepaľuje sa a nezapácha: Ghí má vysoký dymový bod – až 250 stupňov. Ani pri vysokých teplotách sa neprepaľuje a nevznikajú nestráviteľné toxické látky, ako je to pri mnohých iných tukoch.
- Je zásobárňou vitamínov: Táto superpotravina neobsahuje mliečnu bielkovinu, napomáha tráveniu a je plná vitamínov (A, D, E, K a antioxidantov, ako zistilo hneď niekoľko štúdií). Je vhodná pre ľudí trpiacich zápalmi zažívacieho traktu aj tých, ktorí majú alergiu na lepok, pretože im dodá patričné potrebné látky. Pretože „ghíčko“ neobsahuje žiadne mliečne bielkoviny, chuť a vôňu masla si tak môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou kazeínu a laktózy, ktorých počet sa posledné roky zvyšuje.
- Vydrží aj rok a nemusí sa chladiť: Odstránením mliečnej bielkoviny a odparením vody získame veľmi dlhú trvanlivosť bez nutnosti chladenia. V chladničke alebo len v špajze či kdekoľvek inde vám ghí vydrží minimálne 12 mesiacov.
- Podporuje chudnutie a je dobré na nervy: „Energia z mastných kyselín v ghíčku pomáha spaľovať tuky a celkovo detoxikovať telo, pretože na seba viaže toxíny a voľné radikály, ktoré následne odvádza z tela preč. Ghi obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak pôsobí ako skvelé mozgové a nervové tonikum,“ uzatvára Andrea Speváková Dostálová.