- Komerční sdělení -zeny
- Komerční sdělení -ženy
Rady a NávodyGhí – jedna z najstarších superpotravín pomôže aj pri...

Ghí – jedna z najstarších superpotravín pomôže aj pri jarnom detoxe

-

- Komerční sdělení -aktuality

Vonia, dá šmrnc polievke aj omáčke, je skvelé na zeleninu aj mäso, nahradí margaríny aj maslo. O čom, že je reč? O „ghíčku“, čistom maslovom tuku, ktorý si získava priazeň čoraz viac Čechov.
„Je jednou z najstarších superpotravín na svete. V súvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bolo dokonca považované za elixír života. Žiadnou novinkou ale nie je ani v našich krajoch. Naše babičky nemali chladničku, a tak prepúšťali maslo – čiže ghí, aby im dlhšie vydržalo. „Dnes je jeho veľký boom, pretože vedci potvrdzujú, že je to veľmi hodnotný a zdraviu prospešný tuk,“ vysvetľuje Andrea Speváková Dostálová zo spoločnosti České ghíčko. V starých kuchárskych knihách sa prepustené maslo používalo na vyprážanie, mastenie knedlí, kaší, zemiakov, do polievok a omáčok, na potieranie hydiny, pri pečení koláčov a buchiet. Počas posledných dvadsiatich rokov prišli na scénu margaríny a maslo bolo z chladničiek vyhnaných. Civilizačných chorôb však neubudlo, tak sa pomaly vraciame k tomu, čo pred rokmi fungovalo.

A ako táto potravina vzniká? Ghí (čiže prepustené maslo) sa získava z klasického kravského masla. Maslo sa potom musí dlho variť a pri ohrievaní sa postupne odparuje voda, až kým zmizne úplne. Následne sa všetko odfiltruje, precedí a máme čistý a zdravý maslový tuk. Stará indická medicína považuje ghí pre svoje účinky na zdravie za elixír života. A má na to rozhodne svoje dôvody.

5 dôvodov, prečo používať ghí:

  1. Zastane všetky tuky v teplej kuchyni: Ghí je ideálny nielen na varenie a pečenie, ale aj na vyprážanie. A natrieť ho môžeme aj len tak na chlieb.
  2. Neprepaľuje sa a nezapácha: Ghí má vysoký dymový bod – až 250 stupňov. Ani pri vysokých teplotách sa neprepaľuje a nevznikajú nestráviteľné toxické látky, ako je to pri mnohých iných tukoch.
  3. Je zásobárňou vitamínov: Táto superpotravina neobsahuje mliečnu bielkovinu, napomáha tráveniu a je plná vitamínov (A, D, E, K a antioxidantov, ako zistilo hneď niekoľko štúdií). Je vhodná pre ľudí trpiacich zápalmi zažívacieho traktu aj tých, ktorí majú alergiu na lepok, pretože im dodá patričné ​​potrebné látky. Pretože „ghíčko“ neobsahuje žiadne mliečne bielkoviny, chuť a vôňu masla si tak môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou kazeínu a laktózy, ktorých počet sa posledné roky zvyšuje.
  4. Vydrží aj rok a nemusí sa chladiť: Odstránením mliečnej bielkoviny a odparením vody získame veľmi dlhú trvanlivosť bez nutnosti chladenia. V chladničke alebo len v špajze či kdekoľvek inde vám ghí vydrží minimálne 12 mesiacov.
  5. Podporuje chudnutie a je dobré na nervy: „Energia z mastných kyselín v ghíčku pomáha spaľovať tuky a celkovo detoxikovať telo, pretože na seba viaže toxíny a voľné radikály, ktoré následne odvádza z tela preč. Ghi obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak pôsobí ako skvelé mozgové a nervové tonikum,“ uzatvára Andrea Speváková Dostálová.

Mohlo by se vám líbit

Studenú podlahu nestačí prekryť kobercom. Je nutná rekonštrukcia?

Studená podlaha znižuje tepelný komfort domu či bytu a zároveň zvyšuje účty za kúrenie. Prekryť ju kobercom nestačí. Odborník radí,...

Alantoín a iné bomby na hydratáciu a omladenie

Na omladenie, regeneráciu či vypnutie pleti sa používa mnoho prírodných látok, ktoré pochádzajú z rastlín alebo živočíchov. Jedným z nich je...
- Komerční sdělení -zpravy

Elektronické knihy vám otvoria úplne nové možnosti

Stále lipnete na tlačených knihách? Potom sa o veľa ochudobňujete. Elektronické knihy so sebou totiž prinášajú množstvo zaujímavých možností,...

Už jste četli?

Studenú podlahu nestačí prekryť kobercom. Je nutná rekonštrukcia?

Studená podlaha znižuje tepelný komfort domu či bytu a zároveň...

Alantoín a iné bomby na hydratáciu a omladenie

Na omladenie, regeneráciu či vypnutie pleti sa používa mnoho...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje