Tofu je veľmi rozporuplnou surovinou. Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Kľúčom k tomu, aby bol pokrm s tofu chutný, je správne ochutenie. Neutrálne tofu do seba nasáva pridané suroviny. Aby bola chuť skutočne výrazná, odporúča sa tofu zamraziť. Pokiaľ nepatríte k jeho milovníkom, skúste mu dať druhú šancu.
O plusoch mrazenia tofu pohovoril pre Insider Eric Byun, viceprezident výskumu a vývoja spoločnosti Nasoya. Píše o ňom aj Sarah Jampel na stránke Food52 a mnoho ďalších, ktorí mrazenie tofu vyskúšali a nemôžu si ho vynachváliť.
„Tofu je chuťovo neutrálna a absorbuje chuť ingrediencií, ktoré sú k nemu pridané. Ešte lepší výsledok však docielite tým, že tofu pred prípravou zamrazíte. Mrazenie tofu vedie k masovejšej žuvacej textúre a mrazené tofu tiež absorbuje viac chuti z omáčok a marinád,“ tvrdí Eric Byun. Ten tiež vysvetľuje, prečo to tak je.
Tofu totiž obsahuje viac ako 80% vody. Po zmrznutí sa voda mení na ľadové kryštáliky, ktoré majú schopnosť rozšíriť bielkoviny v tofu. Po rozmrazení je tofu pórovitejší a možno z neho ľahko vytlačiť viac vlhkosti, čo vedie k mäsitejšej textúre a chrumkavejšej kôrke. Nová štruktúra do seba ľahšie nasiakne chuť omáčok a marinád.
Byun neodporúča zamrazovať hodvábne tofu, ktoré je príliš mäkké. Pred mrazením tofu osušte a ľahko z neho vytlačte prebytočnú tekutinu, následne ho nakrájajte na kocky, vyskladajte do uzatvárateľnej krabičky a zamrazte. Pred použitím dajte tofu do misky do chladničky a nechajte tam niekoľko hodín, kým sa nerozmrazí. Následne opäť osušte a jemne vytlačte vodu.