- Komerční sdělení -zeny
- Komerční sdělení -ženy
Rady a NávodyKysnuté buchty s vanilkovou omáčkou

Kysnuté buchty s vanilkovou omáčkou

-

- Komerční sdělení -aktuality

15. júna 2022 – Len málo vecí je takou súčasťou našej kuchyne ako do zlatista upečené voňavé buchty s náplňou. Tá môže byť typicky tvarohová alebo ovocná, v závislosti od toho, čo sa práve urodilo. A keďže na záhradách a farmách práve začínajú dozrievať jahody, čo tak skombinovať červené, šťavnaté plody so zdravým tvarohom? Že neviete, ako sa to robí? Máme pre vás zaručený recept od skúsenej pekárky a cukrárky Eriky. Buchty zmiznú skôr, ako stihnú poriadne vychladnúť. A vy zožnete zaslúžený obdiv!

Ako dlho to bude trvať?

Čas prípravy: 1 hodina

Čas kysnutia: 1 hodina

Čas pečenia: 30 minút

Na jeden pekáč s 15 väčšími buchtami budete potrebovať: 

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • ½ kocky droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 g cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce na potretie 

Na náplň:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • hrsť čerstvých jahôd
  • 1 lyžicu škrobu
  • 2 lyžice práškového cukru  

Na vanilkovú omáčku:

  • 250 ml smotany
  • 1 vanilkový struk
  • 2 lyžice medu

A ako na to?

Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru, múky a premiešajte. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások.

Do misky preosejte múku, pridajte cukor, citrónovú kôru a premiešajte. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Potom do zmesi vlejte kvások. Cesto dôkladne vypracujte, aby vznikol hladký bochník bez hrudiek. Vypracované cesto v mise poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. 

Medzitým premiešajte tvaroh s cukrom a škrobom. Potom do neho pridajte nakrájané jahody.

Z vykysnutého cesta odoberte rovnomerné kúsky. Každý z nich stlačte v dlani, pridajte trochu tvarohovej plnky a zabaľte. Buchty položte do maslom vymastenej zapekacej misy spojmi nadol. Keď je pekáč plný, potrite buchty rozšľahaným vajcom.

Vložte ich do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte ich asi pol hodiny dozlatista. Povrch buchiet môžete ešte potrieť dvoma lyžicami rozpusteného masla s jednou lyžicou rumu. Budú jemnejšie.

Tip: Ak vám vaša rúra robí problémy, pečie nerovnomerne a výsledky sú rôzne, vyberte si jednu z nových rúr MORA. „Využívajú osvedčený patentovaný tvar vnútorného priestoru s klenutým stropom inšpirovaným tradičnými pecami. Tento tvar bol teraz ešte vylepšený, nová je aj konštrukcia a umiestnenie vyhrievacích telies a rozmiestnenie vetracích otvorov. Rúry pečú dokonale rovnomerne aj pri mimoriadne veľkom objeme 77 litrov. Majú automatické programy vrátane parných programov a ešte vám poradia, do akej polohy umiestniť plech na pečenie. Navyše sú úsporné a rýchle – dokážu sa predhriať na 180 °C za menej ako 5 minút,“ radí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.

Kým sa buchty pečú, pripravte si jednoduchú vanilkovú omáčku. Smotanu opatrne zohrievajte a vložte do nej vyškrabané semienka z vanilkového struku. Priveďte ju takmer do varu a potom stiahnite zo sporáka. Vmiešajte med. Omáčku nechajte vychladnúť. 

Hotové buchty nechajte mierne vychladnúť, pocukrujte ich a na tanieri ich prelejte vanilkovou omáčkou. Je to veľká pochúťka, takže zajtra možno budete piecť ďalšie.

Erika a Kapka medu Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila do blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní receptu presne podľa návodu. Variť by sa malo podľa fantázie a s citom. Chuťové poháriky každého z nás sú totiž naladené inak. Pravdupovediac, nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Pri varení alebo čomkoľvek inom uprednostňujem zdravý rozum,“ hovorí Erika.

Tip na úspornú inteligentnú rúru s automatickými programami

Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW s parnou funkciou a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v pôsobivom rozsahu 30 °C až 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru v dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať, takže sa vám nepokazia pokrmy citlivé na pokles teploty a vlhkosti, ako sú práve buchty. Vďaka patentovanému klenutému vnútornému priestoru inšpirovanému tradičnými pecami pečie rovnomerne, pohodlie zvyšuje aj praktický teleskopický výsuv, rovnako ako tlmené zatváranie a otváranie dvierok a automatické čistenie parou s funkciou ECO Clean. Rúra patrí do triedy energetickej účinnosti A+. Stojí 379 EUR.

www.mora.sk

Mohlo by se vám líbit

Viete, čím môžete doma vytvoriť vianočnú atmosféru?

Mať krásne Vianoce je prianím všetkých z nás. Pomáha nám k tomu správny výber darčekov, tá pravá výzdoba, lahodné...

To najlepšie gazpacho u vás doma

Gazpacho je pre horúce letné dni ako stvorené. Jeho základ tvorí veľa zrelej, sviežej zeleniny. Táto dobrota pôvodom z...
- Komerční sdělení -zpravy

Sviatočné pivné rožky

Pivné rožky právom patria na pomyselný rožkový trón. Tajomstvo tejto sviatočnej delikatesy, ktorou môžete pokojne pohostiť aj návštevu, spočíva...

Už jste četli?

Viete, čím môžete doma vytvoriť vianočnú atmosféru?

Mať krásne Vianoce je prianím všetkých z nás. Pomáha...

To najlepšie gazpacho u vás doma

Gazpacho je pre horúce letné dni ako stvorené. Jeho...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje