- Komerční sdělení -zeny
- Komerční sdělení -ženy
Rady a NávodyKysnuté buchty s vanilkovou omáčkou

Kysnuté buchty s vanilkovou omáčkou

-

- Komerční sdělení -aktuality

15. júna 2022 – Len málo vecí je takou súčasťou našej kuchyne ako do zlatista upečené voňavé buchty s náplňou. Tá môže byť typicky tvarohová alebo ovocná, v závislosti od toho, čo sa práve urodilo. A keďže na záhradách a farmách práve začínajú dozrievať jahody, čo tak skombinovať červené, šťavnaté plody so zdravým tvarohom? Že neviete, ako sa to robí? Máme pre vás zaručený recept od skúsenej pekárky a cukrárky Eriky. Buchty zmiznú skôr, ako stihnú poriadne vychladnúť. A vy zožnete zaslúžený obdiv!

Ako dlho to bude trvať?

Čas prípravy: 1 hodina

Čas kysnutia: 1 hodina

Čas pečenia: 30 minút

Na jeden pekáč s 15 väčšími buchtami budete potrebovať: 

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • ½ kocky droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 g cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce na potretie 

Na náplň:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • hrsť čerstvých jahôd
  • 1 lyžicu škrobu
  • 2 lyžice práškového cukru  

Na vanilkovú omáčku:

  • 250 ml smotany
  • 1 vanilkový struk
  • 2 lyžice medu

A ako na to?

Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru, múky a premiešajte. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások.

Do misky preosejte múku, pridajte cukor, citrónovú kôru a premiešajte. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Potom do zmesi vlejte kvások. Cesto dôkladne vypracujte, aby vznikol hladký bochník bez hrudiek. Vypracované cesto v mise poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. 

Medzitým premiešajte tvaroh s cukrom a škrobom. Potom do neho pridajte nakrájané jahody.

Z vykysnutého cesta odoberte rovnomerné kúsky. Každý z nich stlačte v dlani, pridajte trochu tvarohovej plnky a zabaľte. Buchty položte do maslom vymastenej zapekacej misy spojmi nadol. Keď je pekáč plný, potrite buchty rozšľahaným vajcom.

Vložte ich do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte ich asi pol hodiny dozlatista. Povrch buchiet môžete ešte potrieť dvoma lyžicami rozpusteného masla s jednou lyžicou rumu. Budú jemnejšie.

Tip: Ak vám vaša rúra robí problémy, pečie nerovnomerne a výsledky sú rôzne, vyberte si jednu z nových rúr MORA. „Využívajú osvedčený patentovaný tvar vnútorného priestoru s klenutým stropom inšpirovaným tradičnými pecami. Tento tvar bol teraz ešte vylepšený, nová je aj konštrukcia a umiestnenie vyhrievacích telies a rozmiestnenie vetracích otvorov. Rúry pečú dokonale rovnomerne aj pri mimoriadne veľkom objeme 77 litrov. Majú automatické programy vrátane parných programov a ešte vám poradia, do akej polohy umiestniť plech na pečenie. Navyše sú úsporné a rýchle – dokážu sa predhriať na 180 °C za menej ako 5 minút,“ radí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.

Kým sa buchty pečú, pripravte si jednoduchú vanilkovú omáčku. Smotanu opatrne zohrievajte a vložte do nej vyškrabané semienka z vanilkového struku. Priveďte ju takmer do varu a potom stiahnite zo sporáka. Vmiešajte med. Omáčku nechajte vychladnúť. 

Hotové buchty nechajte mierne vychladnúť, pocukrujte ich a na tanieri ich prelejte vanilkovou omáčkou. Je to veľká pochúťka, takže zajtra možno budete piecť ďalšie.

Erika a Kapka medu Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila do blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní receptu presne podľa návodu. Variť by sa malo podľa fantázie a s citom. Chuťové poháriky každého z nás sú totiž naladené inak. Pravdupovediac, nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Pri varení alebo čomkoľvek inom uprednostňujem zdravý rozum,“ hovorí Erika.

Tip na úspornú inteligentnú rúru s automatickými programami

Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW s parnou funkciou a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v pôsobivom rozsahu 30 °C až 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru v dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať, takže sa vám nepokazia pokrmy citlivé na pokles teploty a vlhkosti, ako sú práve buchty. Vďaka patentovanému klenutému vnútornému priestoru inšpirovanému tradičnými pecami pečie rovnomerne, pohodlie zvyšuje aj praktický teleskopický výsuv, rovnako ako tlmené zatváranie a otváranie dvierok a automatické čistenie parou s funkciou ECO Clean. Rúra patrí do triedy energetickej účinnosti A+. Stojí 379 EUR.

www.mora.sk

Mohlo by se vám líbit

Studenú podlahu nestačí prekryť kobercom. Je nutná rekonštrukcia?

Studená podlaha znižuje tepelný komfort domu či bytu a zároveň zvyšuje účty za kúrenie. Prekryť ju kobercom nestačí. Odborník radí,...

Alantoín a iné bomby na hydratáciu a omladenie

Na omladenie, regeneráciu či vypnutie pleti sa používa mnoho prírodných látok, ktoré pochádzajú z rastlín alebo živočíchov. Jedným z nich je...
- Komerční sdělení -zpravy

Elektronické knihy vám otvoria úplne nové možnosti

Stále lipnete na tlačených knihách? Potom sa o veľa ochudobňujete. Elektronické knihy so sebou totiž prinášajú množstvo zaujímavých možností,...

Už jste četli?

Studenú podlahu nestačí prekryť kobercom. Je nutná rekonštrukcia?

Studená podlaha znižuje tepelný komfort domu či bytu a zároveň...

Alantoín a iné bomby na hydratáciu a omladenie

Na omladenie, regeneráciu či vypnutie pleti sa používa mnoho...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje