- Komerční sdělení -zeny
- Komerční sdělení -ženy
Pre ženySviatočné pivné rožky

Sviatočné pivné rožky

-

- Komerční sdělení -aktuality

Pivné rožky právom patria na pomyselný rožkový trón. Tajomstvo tejto sviatočnej delikatesy, ktorou môžete pokojne pohostiť aj návštevu, spočíva v pive. V rožkoch ho však vôbec neucítite. Neprejaví sa na chuti, vôni a ani na zvyškovom obsahu alkoholu. Pivo si však skvele rozumie s kvasnicami, takže cesto ľahko a dobre vykysne. Práve vďaka pivu budú mať upečené rožky nádherne zlatohnedú, chrumkavú a mierne karamelizovanú kôrku na spôsob praclíka. Vnútro bude pritom nadýchané a mäkučké. Ideálny základ napríklad pre domácu paštétu. Alebo len tak, s čerstvým maslom a vlastnoručnou marmeládou. Podľa nášho receptu blogerky Eriky ich vykúzlite hneď šestnásť. A to najlepšie je, že recept je ľahký. Zvládne ho aj ten, kto si zatiaľ na domáce rožky netrúfol. Nebudete ani potrebovať váhu – vystačíte si s hrnčekom na odmeriavanie.

Doba prípravy: 30 minút
Doba kysnutia: 45 minút
Doba pečenia: 15 minút

Na štyri porcie budete potrebovať:
⦁ 3,5 hrnčeka polohrubej múky
⦁ 1,25 hrnčeka svetlého piva
⦁ ½ lyžice soli
⦁ 1 kocku droždia
⦁ 1 žĺtok
⦁ 50 ml oleja
⦁ 1 vajce na potretie
⦁ rascu na posypanie

A ako postupovať?

Pivo zohrejte, aby bolo vlažné. Rozdrobte doň droždie a nechajte chvíľku stáť. Medzitým do misy nasypte múku, pridajte soľ, olej a žĺtok. Nakoniec prilejte kvások z piva. Všetko dôkladne prepracujte. Bochník cesta nechajte v mise, poprášte múkou a prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť asi trištvrte hodiny.
Hotové cesto rozdeľte na 2 časti. Z každej vyváľajte placku s výškou pol centimetra. Potom nakrájajte na osminky. Každý kúsok zatočte od väčšej časti a vytvarujte rožok. Hotové rožky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte rascou, prípadne hrubozrnnou soľou či sezamovým semienkom. Rožky pečte 15 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Tip: Rúru počas pečenia neotvárajte. Prudký pokles teploty by totiž nenávratne pokazil výsledok – cesto by pokleslo a rožky by potom neboli nadýchané. Najlepšie je kontrolovať priebeh pečenia len pohľadom cez dvierka s veľkým priezorom a dobrým vnútorným osvetlením. Práve na to myslí nová generácia šikovných XXL rúr MORA s veľkorysým vnútorným objemom 77 l, automatickými programami vrátane parných a množstvom ďalších vymožeností.


Novinka na trhu

Nová extra veľká rúra MORA VTS 556 BXB ponúka vďaka inovatívnemu konštrukčnému riešeniu vnútorný objem 77 l, ktorý patrí k skutočnej špičke na trhu. Napriek tomu sa zmestí do klasickej kuchynskej skrinky so šírkou 60 cm, takže môžete ľahko svoju dosluhujúcu rúru nahradiť. Novinka v kombinácii čierneho skla a nehrdzavejúcej ocele vám okrem tradičného pečenia otvorí dvere aj k ďalším moderným tepelným úpravám pokrmov. Disponuje funkciou pary, ďalej je vybavená 12 automatickými programami na pečenie najobľúbenejších pokrmov vrátane napríklad výbornej pizze (program Pizza 300 °C), hydiny alebo pomaly pripravenej pečienky. Pre milovníkov hranolčekov, kuracích nugetiek a ďalších vyprážaných dobrôt má rúra aj funkciu pre teplovzdušné fritovanie bez tuku ako teplovzdušná fritéza, ktorú tak bez problémov nahradí. Rúra má patentovaný klenutý vnútorný priestor inšpirovaný tradičnými pecami na drevo a spolu s múdro rozmiestnenými vykurovacími telesami zaručuje dokonale prepečené jedlo zo všetkých strán. Neobvyklé je aj rozpätie teploty 50-300 °C s presnosťou nastavenia na jeden stupeň. Komfortnú obsluhu zaisťujú dva gombíky, dva teleskopické výsuvy pre ľahšiu manipuláciu s riadom a tiché zatváranie a otváranie dvierok. Perfektné vyčistenie parou zaistí funkcia ECO Clean aj bez nutnosti použiť čistiaci prostriedok. Rúra spadá do úspornej triedy A. Stojí 349 EUR.


Erika a blog Kapka medu

Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Veľmi ma baví objavovať. Starý porcelán, riad s patinou, príbory…to sú veci, ktorým neodolám aj keď veľmi dobre viem, že to za chvíľu nebudem mať kam dávať. Kuchárky hľadám v antikvariátoch a inšpirácii na nové recepty čerpám zo zahraničných časopisov,“ hovorí Erika.

www.mora.sk

Mohlo by se vám líbit

Vykročte do jesenných dní s eleganciou a ženskosťou – poradíme vám ako na to

Čas sukní, šiat a kvetinových topov je pomaly za nami. S nastupujúcou jeseňou mnoho ľudí uprednostňuje pohodlie softshellových búnd, džínsov a tenisiek....

Viete, čím môžete doma vytvoriť vianočnú atmosféru?

Mať krásne Vianoce je prianím všetkých z nás. Pomáha nám k tomu správny výber darčekov, tá pravá výzdoba, lahodné...
- Komerční sdělení -zpravy

To najlepšie gazpacho u vás doma

Gazpacho je pre horúce letné dni ako stvorené. Jeho základ tvorí veľa zrelej, sviežej zeleniny. Táto dobrota pôvodom z...

Už jste četli?

Vykročte do jesenných dní s eleganciou a ženskosťou – poradíme vám ako na to

Čas sukní, šiat a kvetinových topov je pomaly za nami....

Viete, čím môžete doma vytvoriť vianočnú atmosféru?

Mať krásne Vianoce je prianím všetkých z nás. Pomáha...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje